Geplaatst op Geef een reactie

Hoe moet je zilver poetsen

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je zilver moet poetsen.

Om te beginnen: neem de tijd. Alle snelle methodes heb ik geprobeerd en ze zijn waardeloos. Moderne poetsmiddelen met chemicaliën lijken misschien snel resultaat op te leveren, maar er blijft een dunne film van die chemicaliën achter die er juist voor zorgt dat daarna je zilverwerk juist sneller zwart wordt en die nieuwe zwarte uitslag is juist moeilijker te verwijderen.

Een andere methode die je veel op internet leest is koken in een bak met soda (of zout) en aluminiumfolie. Bij mij lost deze methode iets van het zwart op maar het grootste deel blijft. Ook zorgt deze methode er niet voor dat zilver haar glans terug krijgt. Een zeer teleurstellend resultaat.

Ik poets zilver op de antieke methode: met krijt en met een 100% katoenen doek.

Krijt koop ik in de winkel voor kunstschilders. Krijt wordt gebruikt om verf mee te maken. Ik gebruik champagne krijt. Het is calcium Carbonaat. Doe het krijt in een bakje met weinig water en een paar druppels zeep (zoals babyshampoo). Het moet een pasta worden zoals tandpasta. (Overigens: tandpasta bestaat ook voor het grootste deel uit krijt en je kunt dus ook tandpasta gebruiken). Met een wattenstaafje kun je de moeilijk bereikbare plekjes poetsen en met een oud T-shirt of theedoek (maar wel 100% katoen want dat krast niet) de grotere oppervlaktes. Daarna afwassen met een zachte doek (bijvoorbeeld je poetsdoek) en afdrogen met een droge zachte doek.

Sla je zilveren voorwerpen voor langere tijd op, doe ze dan in een plastic zak; dan worden ze ook niet zwart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *